Uncategorized

De blikvanger.

IMG_8317

Ik heb op de desktop van mijn computer de foto’s van een tocht naar het museum de Hallen Haarlem. Net opende ik het scherm en keek ik recht in wat een prachtige illusionaire ervaring was. Het was een schilderij achter een deur, zodat het leek of de vrouw kritisch de omgeving monsterde. Een fractie van een seconde zette het tafereel je even op het verkeerde been. Haarlem stond trouwens bol van kleine kwinkslagen, die het leven veraangenamen als je er een oog voor hebt.

036

Het is fijn om alles vast te leggen en later uit te zoeken, op te slaan of te laten verdwijnen, als het er niet toe doet. Er komen parels langszij, zoals de foto in het bos bij de Gooise Heemtuin, met ziel en zaligheid gespot en vastgelegd in een vervreemdend kikkerperspectief. Er liggen letterlijk geheimen besloten aan de binnenkant van een bloem.

Mijn ouwe trouwe handzame kleine fototoestel is wat verfomfaaid. Het zit onder de verfvlekken, omdat de schilderavonden er mee vereeuwigd worden en ze gaat eigenlijk altijd onbeschermd de tas in, omdat het zo’n gedoe is te slepen met de cameratas.  Ze is trouw, lief en geduldig, maar begint een tikje wazig te worden. De eis aan het toestel  is dat hij klein moet zijn, makkelijk te hanteren voor onverwachte blikvangers  en snel in de zak moet kunnen glijden. Door dat zelfde principe is de voorlaatste ook kwijt geraakt. Die beantwoordde er helemaal aan, maar gleed nog makkelijker dan de laatste en is een eigen leven gaan leiden.

De zee, waar bij een bezoek aan Haarlem geen ontkomen aan is, wordt minutieus bij elke nieuwe schakering van lucht, licht en golfslag vastgelegd en sinds onze tochten samen is er beeldmateriaal, waarmee een oceaan te vullen valt. Het ontroert telkens weer om de elementen met elkaar te zien spelen. De wind, die trekt aan het water, zodat de golven onstuimig hun woeste schuimkoppen tonen in een glinsterende opwachting, om vervolgens berustend het witte schuim te laten verzanden. Datzelfde schuim, dat zich laat lezen als een wereld op zich, vormen en draden trekt en onnavolgbare schatten met zich mee brengt.

081.JPG  067

Het licht dat haar eigen spel speelt en beurtelings de grenzen tussen water en lucht laat vervagen in het donkerste grauw of in het prachtigste blauw en wit dat altijd witter is als zon de wolken laat schitteren. Eindeloos is het en nooit één moment verveelt de aanblik. Bij het uitladen van de foto’s zijn er opnieuw ontdekkingen te doen, in een ander perspectief gezien of vanuit een andere context is de verrassing soms vele malen groter.

IMG_8320    IMG_8359

Het desolate aandoenlijke van een kleine dino, licht gehavend achtergelaten op een vlot, speciaal voor hem gebouwd en met heldenmoed bevaren, waarbij de eenzaamheid speelt met zijn omgeving, door het vastgelegde beeld. Een lichtblauwe bal, die achteloos wegrolde en niet meer gevonden werd door de hond met zilte zeelucht in zijn neusgaten en nu slagzij zich tussen schelp en het groene wier heeft gevlijd. Alleen is maar alleen. Beelden die de woorden losweken in het hoofd en er gestalte aangeven door het verhaal dat er achter schuil gaat. Dubbele winst dus.

Straks komt de nieuwe vriend, een ander merk en andere beloftes, maar altijd de blikvanger en de vertolker van het oog.